Waar lopen gehandicapte wetenschappers, medewerkers en studenten precies tegenaan? Op welke manier krijgt validisme vorm in de praktijk? We willen dat graag inzichtelijk maken met ableism alerts. Geïnspireerd door Athena’s Angels, die seksisme op universiteiten aankaarten, willen wij ook graag de ruimte bieden om anoniem je anecdote te bieden.
Heb jij ook een ableism alert? Lees de spelregels en mail ons!
Wel 'inclusief', geen ondertiteling
Een filmpje van een universiteit over het belang van diversiteit en inclusie bevatte geen ondertiteling.
Toegang is niet te realiseren op de 'korte termijn'
Ik was van plan om in de coronapandemie een conferentie bij te wonen. Ik viel officieel niet in de risicogroep, maar een besmetting zou vanwege mijn beperkingen toch een hoop schade kunnen aanrichten. Ik vroeg daarom, maanden van te voren, naar de mogelijkheden om de conferentie digitaal bij te wonen. Die waren er niet. Men was ook niet van plan om dat te realiseren, tenzij de overheid nieuwe maatregelen zou instellen die dat zouden eisen. Vlak voor de conferentie kwamen er striktere maatregelen en een berichtje op hun socials: ‘Helaas konden we geen hybride opties regelen op deze korte termijn.’
Vergeten te regelen
Ik zou een presentatie geven op een conferentie. Ik had van te voren aangegeven bij de organisatie dat ik niet lang kon staan en dat ik een barkruk nodig had bij mijn presentatie. Toen ik de panelvoorzitter vroeg waar de barkruk was bleek deze niet geregeld.
Geen inclusieve werkplek
Meteen toen ik hoorde dat ik aangenomen was, enkele maanden voor mijn startdatum, liet ik de universiteit weten dat ik slecht ter been was. Ik wist toevallig dat de beoogde werkplek niet bereikbaar is. Het heeft maanden geduurd voor ik een toegankelijke werkplek kreeg toegewezen.